Вадене на зъб

Д-р Рахвалиева – Дентална практика

Вадене на зъб

Екстракция (вадене на зъб) е хирургична интервенция, която, за съжаление, се налага често да изпълняваме. Като хора занимаващи се с пародонтология, безкрайно ценим всеки милиметър тъкан около зъбите и това ни кара да се опитваме да бъдем минимално инвазивни при ваденето на зъби. В действителност, има много ситуации, в които екстракцията е единственото решение, но винаги трябва да мислим за следващата ни крачка, а именно – имплантологията. Една травматична и груба екстракция може да доведе до последваща необходимост от допълнителни хирургични интервенции, които усложняват и оскъпяват лечението.

Често задавани въпроси относно вадене на зъб

Боли ли ваденето на зъб?

Ваденето на зъб е хирургична интервенция, при която чрез специални инструменти и техника (не сила) зъбът  се отделя от костната ложа, в която се намира. Това е манипулация, която обикновено се извършва с локална анестезия (тоест Вие сте в съзнание). По време на интервенцията може да усещате допир и натиск, но не и болка. В днешно време в денталната медицина се използват много добри и пречистени анестетици, които водят до изключително силен и предвидим обезболяващ ефект. В този ред на мисли, можем да кажем, че болката при вадене на зъб не е проблем, който трябва да Ви притеснява.

Колко време продължава ваденето на зъб?

Времето за вадене на зъб е много индивидуално и зависи от изключително много фактори – вида на зъба (еднокоренов или многокоренов), степента на неговото увреждане, причината за екстракцията и не на последно място, от опита и мануалността на оператора. Поради тази причина, никога не може да се каже с точност колко би продължила тази манипулация. При всеки отделен случай би могло да се предвиди ориентировъчно, но никога конкретно време.

След колко време ще се възстановя?

Постоперативния период на всеки пациент и при всеки зъб е различен и зависи от много фактори – възрастта на пациента, наличие на придружаващи заболявания (диабет, злокачествени заболявания), тютюнопушене, спазване на всички дадени препоръки и не на последно място степента на травматичност, с която е изваден конкретният зъб. Обикновено след няколко дена, до седмица, ако има дискомфорт, той започва да отшумява. Ако след ваденето се е получил оток, обикновено на втория ден той е най-голям и след това до няколко дена постепенно изчезва.

Трябва ли да се подготвя по някакъв специален начин?

Ваденето на зъб е хирургична интервенция, след която неминуемо има рана в устата. Горещо препоръчително е преди манипулацията зъбите да са професионално почистени, за да се намали микробното число в устата до минимум и респективно да се сведе до минимум вероятността от инфекциозно усложнение. Като всяка рана и тази ще зарастне най-добре на чисто.

Ако лекуващият лекар е изписал предварително започване на антибиотик, трябва да го започнете. Ако имате назначена и друг вид премедикация трябва стриктно да спазвате назначениета. Преди манипулацията е добре да сте се нахранили.

Могат ли да настъпят усложнения след рутинно вадене на зъб?

Като след всяка хирургична интервенция и след ваденето на зъб, макар и рядко, могат да настъпят усложнения. Те могат да бъдат от различно естество. Някои от тях са по-често, други изключително редки. Може би, като най-често усложнение след екстракция можем да отбележим т.нар. сух алвеолит. Това е усложнение най-често срещано при пушачи.

Като цяло ваденето на зъб относително рядко е последвано от някакви проблеми. За да ги избегнем напълно от критична важност е добре да се вслушвате в следоперативните препоръки на лекуващия лекар и стриктно да ги спазвате. При поява на проблем или някакви притеснителни усещания, за които не сте предваритено предупреден своевременно се обърнете към Вашия лекар.

Вярно ли е, че лятото не е подходящ период за вадене на зъб?

Летният период не е контраиндикация за вадене на зъб. Това, което трябва да имате предвид през този сезон е, че след манипулацията трябва да избягвате горещините, да стоите в хладни помещения и да налагате хладни компреси извън устата в областта на извадения зъб, за да намалите вероятността за оток или, ако има такъв, то той да бъде минимален.

Всичко това би трябвало подробно да Ви бъде обяснено от Вашия лекуващ лекар и Вие стриктно да спазвате неговите указания. В такъв случай Ви очаква един „гладък“ следоперативен период без проблеми.

Трябва ли да пия антибиотик при вадене на зъб?

Ваденето на зъб не е 100%-ва индикация за назначаване на антибиотик. В много случаи не се налага употребата на такъв вид медикаменти. Може да заздравеете без усложнения, ако спазвате стриктно указанията, които ще Ви бъдат дадени. Към всеки пациент и всеки случай се подхожда индивидуално. Лекуващият Ви лекар е този, който трябва да съобрази много фактори и да вземе решение дали да Ви покрие антибиотично.

Какво трябва да правя след ваденето на зъб?

След ваденето на зъб се получава рана, която изисква грижа за по-бързо и безпроблемно заздравяване. Лекуващият Ви лекар след манипулацията ще Ви даде ясни и конкретни наставления. Основните неща, които трябва да знаете и спазвате, са следните:

– Не консумирайте топли храни и напитки в деня на манипулацията;

– Не пушете;

– Налагайте хладен (не леден) компрес (извън устата) в областта на извадения зъб в продължение на 1-3 часа;

– Не се хранете на страната, където е изваден зъба;

– Мийте си зъбите като леко щадите оперираната зона;

– Ако имате назначен антибиотик и/или обезболяващи стриктно спазвайте назначенията;

– От следващия ден ползвайте антисептичен разтвор (по препоръка и указание на лекуващия лекар);

– При поява на обстоятелства, за които не сте предварително предупреден от лекуващия лекар незабавно се свържете с него;

– Опитайте се да не спите на страната, на която е била манипулацията.