Пародонтология

Д-р Рахвалиева – Дентална практика

Пародонтологията

 Пародонтологията е дял от денталната медицина, който се занимава с диагностика, профилактика и лечение на заболяванията на целия пародонт (зъбодържащ апарат – венец, кост, лигаменти). Те могат да бъдат възпалителни и естетични проблеми.

Най-честите проблеми, които се срещат и са в домейнa на пародонтологията, са гингивитът (възпаление на венците), пародонтитът (пародонтоза) и рецесиите (оголване на зъби). Всички те имат своите решения и най-важното, което трябва да отбележим е, че тези проблеми се елиминират толкова по-лесно, колкото по-рано се открият.

Има много митове свързани с пародонтозата, но лечението на пародонтит е факт и то е единственият Ви шанс да запазите собствените си зъби, които да Ви служат дълги години.

Другият много често срещан проблем е оголването на зъби (един или няколко) – рецесии, които водят до свръхчувствителност и/или естетични проблеми. Покриване на рецесии е възможно, но за съжаление това лечение е само хирургично. Оперативните интервенции не са тежки, но са неизбежни. Колкото по-малка е рецесията, толкова по-голяма е вероятността за 100% покриване на оголената коренова повърхност.

Пародонтологията е „нещото“, което Ви дарява със свеж дъх и здрави, розови венци, защото за една красива усмивка розовото е точно толкова важно, колкото и бялото!

Често задавани въпроси относно пародонтология

Какво представлява пародонтитът?

Пародонтитът (известен сред хората и със старото си наименование – пародонтоза) представлява инфекциозно заболяване, тоест се причинява от бактерии. То засяга целия пародонт (зъбодържащ апарат), който включва венеца, костта и лигаментите (връзките), които държат венеца към зъба, зъба към костта и т.н. Пародонтитът е едно от най-честите заболявания, което може да засегне всички възрасти, но се среща по-често след 30 годишна възраст.

Бактериите причиняващи заболяването се намират в зъбния камък и зъбната плака. Респективно почистването им води до премахване на основния причинител и е  от фундаментално значение за лечението.

Какво представлява зъбната плака и зъбния камък?

Зъбната плака включва основно хранителни остатъци, милиони бактерии, излющени епителни клетки и други. Тя се натрупва по зъбната повърхност, но представлява нещо меко, което може и трябва да бъде почиствано с четка за зъби. Ако не е щателно почистена (средностатистически) след 48 часа тя започва да втвърдява от минералите в слюнката и се превръща в зъбен камък. Той вече не може да бъде почистен от пациента и е необходима професионална орална хигиена с ултразвук в стоматологичен кабинет. Тъй като зъбния камък е порьозен (негладък) веднъж образуван представлява идеална повърхност за още по-силното задържане на плака и съответно още по-бързито натрупване на голямо количество зъбен камък.

Какво представлява почистването на зъбен камък?

Почистването на зъбен камък е манипулация, която се извършва в клинични условия от дентален специалист. В днешно време професионалната орална хигиена се осъществява чрез ултразвукови апарати, като след това зъбите задължително трябва да бъдат полирани. Полирането обикновено се прави с еър фло (апарат който пръска вода, въздух и сода под налягане).

Времетраенето на една такава манипулация е различно, в зависимост от количеството натрупан зъбен камък, но не продължава повече от 30 мин. В зависимост от конкретния случай и преценката на специалистът може да се наложат няколко процедури през определен срок. Ако имате постоперативна чувствителност, тя не бива да е повече от 2 дена.

Как да разбера, че имам пародонтит?

Пародонтитът е заболяване, което в начална фаза няма много драматични симптоми и много пъти остава неглижирано от пациентите. Едни от основните симптоми са кървене, оток на венците, отдръпването им, лош дъх от устата. Разклащането и миграцията на зъби са показатели за вече по-напреднал процес.

Кървенето от венците не е нормано състояние и веднага трябва да потърсите помощ от специалист, защото пародонтитът е лечимо заболяване, но от критично значение за успехът ни е фазата, в която той е диагностициран и е започнато адекватно лечение.

Ако Ви кървеше окото или главата, докато си решехте косата веднага щяхте да отидете на лекар….нали?

Болезнено ли е лечението на пародонтит?

Пародонтитът е лечимо заболяване! Съществуват различни техники за лечение и поддръжка на пациентите в съвременната дентална медицина (в това число и пародонтологията). Основна цел е да бъдем минимално инвазивни, максимално консервативни, което от своя страна води до никакъв или минимален дискомфорт за пациента. Хората преминали през подобно лечение не го свързват със страх и болка.

Не може ли просто да пия антибиотици и да спра възпалението?

Пародонтитът е заболяване, което се причинява от бактерии, намиращи се в зъбния камък и плаката. Приемането на антибиотик без механично отстраняване на причинителя или не води до добри резултати, или подобряването на състоянието Ви е съвсем временно. Периодичното пиене на антибиотик не решава проблема Ви, а същевременно води до появата на резистентност на микроорганизмите към него. В основата на съвременното лечение на пародонтитът е борбата срещу бактериите чрез възможно най-пълното и комплексното им механично отстраняване. В над 85% от случаите тази механична терапия извършена с точен протокол, в съчетание с локални антибактериални средства (определени води за уста) води до изключително добри резултати, без да е нужен антибиотичен прием.

Имам ли нужда от хирургично лечение?

Лечението на пародонтит винаги започва консервативно, тоест нехирургично. Извършва се т. нар. инициална терапия, която включва няколко посещения. Правят се на определени интервали, определени процедури, целящи механично почистване на устната кухина. През това време на пациентите се назначават индивидуално подбрани за конкретния случай четки за зъби, интердентални четки, води за уста и т.н. Пациентите се обучават в най-правилният начин за употребата им. След инициалната терапия се прави преоценка, за да се отчетат постигнатите разултати и чак тогава се взима решение от специалиста има ли нужда от хирургично пародонтално лечение и какво точно да е то.

Кога трябва да си почиствам зъбния камък?

В нашата клиника за всеки конкретен случай се подхожда индивидуално. Няма една формула за всички. Някои пациенти са податливи на инфекции от пародонтопатогени и при тях се изискват по-чести посещения. При други пациенти почистванията на всеки 6 месеца са напълно достатъчни за поддържане на здрави, розови венци и свеж дъх. Не забравяйте, че успеха на всяко друго дентално лечение изисква чиста уста и пълна липса на зъбен камък и зъбна плака.

Пародонтитът не е ли заболяване само при възрастни?

Пародонтитът е заболяване, което може да засегне абсолютно всички възрастови групи. Това, че се среща по-често след 30-35 годишна възраст е факт, но също е факт, че формите на пародонтит при по-младите хора са много по-агресивни, протичат много по-остро и за по-кратко време унищожават много по-голям обем от тъкани. При първите Ви съмнения за нещо нередно по венците, трябва да се обърнете към специалист, с който да се консултирате за проблема Ви.

Каква профилактика срещу пародонтит може да се предприеме?

Профилактиката срещу пародонтит е възможна, безболезнена и многократно по-евтина в сравнение с лечението му. Тя се състои в редовни, адекватни , професионални почиствания на зъбите, ефективно миене на зъбите сутрин и вечер, използване на конци за зъби или интердентални четки, ако такива са назначени от специалист (с подходящите за Вас размери). С добра орална хигиена и редовни посещения при пародонтолог вероятността да развиете пародонтит е почти нищожна.